Zoetwaterparel Collier €590


Nr 1613

zoetwaterparel ruw van vorm met geel gouden slot

Prijs €590

 

Welk soort parels bestaan er? Naast de parels die bij “toeval” ontstaan onderscheidt men 3 soorten cultuurparels(parels die gekweekt zijn), te weten: Akoyaparels, Zuidzeeparels en zoetwaterparels.
*De Akoya cultuurparels: worden gewonnen uit oesters afkomstig uit de Japanse wateren. De Akoya oesters zijn kleine oesters (diameter maximaal 7 centimeter) die mooie ronde parels voortbrengen. Hun diameter varieert van 2 tot 9 mm. Door de steeds toenemende vervuiling van het zeewater wordt  de mooie akoya steeds zeldzamer.
*Zuidzee parels: worden gekweekt in de Stille Zuidzee.  De witte variant , die dan ook nog perfect rond is zijn de mooiste , maar ook de zeldzaamste. Door hun grootte zijn ze eenvoudig te onderscheiden van de Akoya parels. De diameter van deze parels begint namelijk waar die van de Akoya parel eindigt: tussen de 9 en de 16mm. en zelfs meer. De vorm van deze parels varieert en slechts weinigen zijn perfect rond. Ook de kleur varieert van helder wit tot crèmekleurig, groen en zwart. Derhalve worden deze parels vaak onderverdeeld in de witte en de zwarte parels (Tahitiparels).  
*Zoetwater parels: hebben een heel andere oorsprong: ze worden namelijk niet gewonnen uit oesters maar uit mosselen die niet in zeeën maar in meren voorkomen. Dit soort parels onderscheidt zich van andere door hun vorm die veel onregelmatiger is, maar eveneens door hun kleur en grootte. De meeste zoetwater parels zijn afkomstig uit China. Vroeger (voor de vervuiling) uit het japanse biwameer. Deze kweektrechniek wordt nu op grote schaal door de chinezen overgenomen. Waardoor de prijs van mosselparels fel gezakt is. De kweektechniek van deze parels is verschillend daar het bij de zoetwater mosselen volstaat om een stukje weefsel in te planten in plaats van een kern. Bovendien geven deze mosselen verschillende pareltjes per keer, en gaat het aangroeien van parelmoer veel sneller. Wat wel ten nadele van de kwaliteit is.  
*Keshi parels: zijn parels met grillige vormen die “toevallig” ontstonden uit kleine deeltjes die zich hadden losgemaakt van de kunstmatig in de oester ingeplante kern. Deze keshi parels kunnen de grootte hebben van een speldenkop of soms wel 10mm. groot worden. Deze parels zijn meestal erg waardevol.